България отложи търга за избиране на строител на АЕЦ Белене заради

...
България отложи търга за избиране на строител на АЕЦ Белене заради
Коментари Харесай

България отложи търга за строител на АЕЦ "Белене"

България отложи търга за избиране на строител на АЕЦ " Белене " поради пандемията на ковид. За по кое време ще бъде плануван той още веднъж зависи от интервала на деяние на рестриктивните мерки в страната. Това заяви пред руски публицисти представител на " Росатом ", представен от ТАСС.

" Днес получихме публично съобщение от българската страна, че по отношение на епидемията от ковид срокът за избор на стратегически вложител по плана за АЕЦ " Белене " се забавя . Конкретните срокове  значително зависят от въдможността за цялостен достъп на участниците в така наречен информационна стая за проучване на документите по плана, въз основа на която ще бъдат образувани предложенията на участниците в търга ", разясни представителят.

Държавната съветска корпорация " Росатом " обаче е оптимистично настроена по въпроса за реализация на плана за строителство на АЕЦ " Белене " . " Независимо от забавянето, провокирано от справедливи аргументи, ние проявяваме голяма заинтригуваност към плана и гледаме към него с оптимизъм ", зобави представителят на " Росатом ". 

Той означи също по този начин, че в границите на опциите си България продължава да работи над търга в изискванията на рестриктивните мерки поради пандемията. " Процедурата по ред въпроси и връзката по тях продължава онлайн ", добави представителят.

 

СЕГА ПРИПОМНЯ:

През 2006 година " Атомстройекспорт " (в която влиза " Росатом " ) завоюва един търг - за произвеждане на два енергоблока за " Белене ". Оборудването бе доставено на площадката, само че през 2009 година планът бе спрян, а през 2012 година България се отхвърли от строителството на АЕЦ.

Но през май 2018-а министър председателят Бойко Борисов, който наричаше площадката за новата централа " мочур ", си промени мнението и разгласи, че България счита да възобнови строителството на " Белене "   и бе разгласен новият търг. Процедурата за избор на стратегически вложител за " Белене " бе оповестена на 22 май 2019 година в формалния вестник на Европейски Съюз. Срокът за завършването ѝ бе 12 месеца - 22 май 2020-а.

Срокът за подаване на поръчки завърши на 31 януари 2020 година, след което министерството на енергетиката заяви, че подготвеност да вземат участие в търга за " Белене " са декларирали пет компании: съветската държавна " Росатом " (чрез дъщерната си компания " Атоменергопром " ), Южнокорейската корпорация за хидро- и атомна енергетика (Hydro & Nuclear Power), Китайската национална атомна корпорация (China National Nuclear Corporation, CNNC), френската компания " Фраматом " (Framatome) и американската  " Дженерал Илектрик " (General Electric).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР